Je to nějaký ten pátek, co v knajpě na náraží „Pod břízou“ otevřelo rychlé občerstvení „Green dog“, jenž prodávalo především kebab. O nějaký ten pátek míň (asi měsíc) občerstení zavřelo s tím, že budou probíhat úpravy a rekonstrukce. A je to ještě míň pátků, přesněji asi tejden, co cedule s upozorněním zmizela a nahradilo ji oznámení, že se otvírá v pátek 21.4. Z našich zdrojů (JPP(jedna pani povídala, pozn.red.)) víme, že knajpu bude provozovat hospodský ze Žákavské hospody, kde mu končí smlouva.

A to byl důvod udělat důkladnou kontrolu. VOI (Vartecká Obchodní Inspekce (pamětníci pamatují)) se opět po dlouhé době dala do práce a zašla na kontrolu opět nově otevřené knajpy Pod břízou. Zatím jen v maskování, abychom zjistili všechny okolnosti. Koupili jsme si tedy jenom džbánek piva, přičemž jsme se dozvěděli od vrchního, co má ještě za plány. Řekneme výčet toho nejdůležitějšího: pípa nacházející se na stole bude vyměněna za pořádnou, tří-kohoutovou od plzeňského pivovaru; a to je asi všechno. Nicméně jestliže máme hodnotit péči a podávání piva, musíme počkat, až bude výčepní zařízení zcela v pořádku a bude na něj pan vrchní již řádně zvyklý, bez toho by mohly být výsledky kontroly značně zkresleny. Až dostaneme ze zdroje JPP informaci, že je výčepní zařízení již namontováno, vkročíme dovnitř již s plnou parádou a se vším všudy, abychom prohlédli hloubkovou kontrolu nejen piva a nového výčepního zařízení.

A ceny? Na dnešní dobu lidové – desítka za 30 Kč a dvanáctka za 45 Kč (samozřejmě půllitr).